D I Y - K Ä S I T Y Ö T - I D E A T - S I S U S T A M I N E N - R E M O N T O I N T I - O N N I S T U M I N E N - T U U N A U S

3. joulukuuta 2017

Pirkka-tuolin kunnostus

Ostin kaksi kunnostettavaa aitoa, Laukaan Puun valmistamaa Pirkka-tuolia.
Samalla hankin itselleni syksyksi uuden harrastuksen.
Osallistuin kansanopiston Puutyökurssille, jossa kunnostin itse nämä tuolit.

Lohduttoman näköisessä kunnossa tuolit olivat. 
Istuinosien keskiosa oli painunut kasaan ja maali sekä petsi lohkeili ja oli ruman näköinen. 
Tuolit olivat varmaan olleet kosteudelle alttiina, siltä ainakin istuinosat näyttivät.Vähänkö jännitti ensimmäisellä kerralla irrotella tuolit osiksi. Eikä kaikki tietysti irronneet toisistaan. Toisesta tuolista ei irronnut millään selkänojan pystypuu selkänojakappaleesta. Vähän se tuotti ylimääräistä työtä kun piti suojailla vähän tarkemmin sitten. Pirkka-tuolissa kun selkänojan pystypuu menee istuinosan läpi. Samaten istuimissa oli osa takajaloista niin lujasti liimattuna, joten jätin ne paikoilleen myös.

Ensimmäisellä kerralla sain myös kokeilla ensimmäisen kerran sikliä, metallinen lastan näköinen kappale, jonka reunaa hiottiin teräväksi ja sillä sai viilleltyä maalia pois vahingoittamatta huonekalua. Ihan mahtava vekotin ja ostin myös kotiin samanmoisen. Maali lähti tosi helposti, mutta petsilakka istuinosista ei niinkään.
Istuinosat hioin ihan käsin erittäin karkealla hiomapaperilla ja lopuksi hieman hienommalla paperilla. Konettakin olisi voinut käyttää, mutta päätin sitten käsin hioda, kun kaikkia osia ei kumminkaan olisi pystynyt koneella hiomaan. 
Istuinosien kaunis työnjälki tuli esille petsin poistettaessa.


Yhdessä istuinosassa oli hieman enemmän halkeamaa, 
joten sitä liimattiin puuliimalla kasaan ja laitettiin puristuksiin.


Toisessa istuinosassa oli vain pientä halkeamaa, joka täytettiin oksalakan avulla hiomapölyllä. Oksalakkaa laitoin ruiskulla rakoihin ja päälle hioin hiomapölyä. Oksalakka kuivuu tosi nopeasti.
Pirkka-tuolin jalat on koivua ja istuinosat sekä selkänoja mäntyä.
Jalkoja oli paikoitellen kitattu ennen maalausta, poistin vanhat kitit ja hioin jalat pyöreiksi.


 Liimattiin ja puristettin myös yhtä jalkaakin, jossa oli isompi lohkeama.


Jalat maalasin mustiksi kuten alkuperäisessäkin tuolissa. Maali oli liotinohenteista maalia.
Istuinosien keskelle tulevat pienet puutapit uusittiin kokonaan, koska alkuperäiset olivat liian lyhyet, jonka vuoksi tuoli pääsi painumaan kasaan. Lisäksi osa alkuperäisistä tapeista oli niin tiukassa liimassa että jäi tuoliin kiinni,  joten ne piti poraamalla kaivertaa ulos reiästään.


Istuinosat ja selkänojat petsasin mahongin värisellä petsilakalla kahteen kertaan. Sävy on erittäin lähellä alkuperäistä sävyä, ehkä hieman ruskeampi kuin alkuperäinen punertava sävy.


Kasauksessa aluksi tuoli kasattiin ilman liimaa, että nähtiin kaikkien osien sopivan hyvin kiinni.
Tuolin istuinosien väliin jäi vajaan 2 cm:n väli uusien puutappien avulla.


Lopulta osaset liimattiin puuliimalla kiinni ja tuoli laitettiin puristuksiin.

Toinen tuoli vielä odottaa kasaamista.

Ruokailuryhmä uudistuu pikkuhiljaa. Vanhat värilliset tuolit vaihtuvat uusiin Domus-tuoleihin ja pöydän kansi olisi tarkoitus hioa ja käsitellä hieman erisävyiseksi. Myös pöydän jalat uusitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei. Kiva kun jätät käynnistäsi viestin.